2015/04/04

Majka gotuje, a co! #2 - Babka z czekoladą (MAJówka)

W Święta zawsze mam problem aby wybrać ciasta, które przygotuje się na poczęstunek przy kawie, kiedy odwiedzą nas goście bądź żeby moje łakome rodzeństwo miało co zjeść. Tradycyjnie sernik oraz jakieś mniej skomplikowane ciasto zostało zrobione. W tym roku padło na przekładańca z owocami (kiwi, brzoskwinie, jabłka). Trzecim i moim ulubionym ciastem, a raczej babką bądź babeczkami jest MAJówka. Każda, którą robię jest inna, ale to jak rozpływa się w ustach oraz jak ją wszyscy uwielbiają, utwierdza mnie w przekonaniu, że to będzie strzał w dziesiątkę w te Święta.

MAJówka. Za każdym razem staram się aby była inna. Czasem w cieście są kawałki czekolady, kokosu bądź masa budyniowa. W tym roku postanowiłam, że będzie to ciemna czekolada deserowa z pokruszonymi ciastkami migdałowymi, (mogą być też kokosanki).

Składniki: 

10 łyżeczek miękkiego masła lub margaryny
10 czubatych łyżek cukru
4 jajka 
8 czubatych łyżek mąki
10 dag czekolady deserowej 
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 
80 g ciastek migdałowych bądźkokosanek 
torebka cukru waniliowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
1-2 łyżki cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:


1.  Grubo pokroić czekoladę deserową. Utrzeć na puszystą masę tłuszcz, cukier, sól, cukier waniliowy i żółtka. Przesiać mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy, lekko zamieszać. 
Nie miałam formy z kominem dlatego też ciasto trzymałam dłużej w piekarniku ;-)
2. Przełożyć do masy ciasteczka oraz pokrojoną czekoladę. Jeśli chodzi o ciasteczka to zależy jakie weźmiecie. Jeśli są trochę za duże, możecie je przełamać na pół. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Następnie smarujemy odrobiną tłuszczu okrągłą formę z kominem (poj. 2l), posypać mąką. Przełożyć ciasto do formy. 
3. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min w temperaturze 200 stopni. 
4. Wyjąć upieczone ciasto z piekarnika. Odstawić do przestygnięcia. Odwrócić formę dnem do góry, wyjąć ciasto na czystą ścierkę lub pergamin. 
5. Przełożyć bakę na okrągły półmisek i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Na każde komentarze staram się odpowiadać albo pod postem, albo na waszych blogach, dziękuje :*